Kuzey Kıbrıs'tan MHP'ye uzanan yolsuzluk soruşturması: Yargılama başladı

Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi'ndeki yolsuzluk soruşturması kapsamında okulun tutuklanan genel sekreteri ve hissedarı ile asistanı hakim karşısına çıktı.

Haber Merkezi

MHP milletvekili Levent Uysal’ın eşi Ece Uysal tarafından Kuzey Kıbrıs'ta kurulan özel Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi'ndeki (KSTÜ) sahte diploma, rüşvet ve yolsuzluk skandalının ortaya çıkmasının ardından başlayan soruşturma kapsamında ilk duruşma dün görüldü.

Kıbrıs Postası'nın haberine göre, okulun tutuklanan genel sekreteri ve hissedarı Serdal Gündüz ile asistanı Berk Özbek dün ilk tahkikat duruşması için Güzelyurt Kaza Mahkemesi’ne çıkarıldı. Soruşturma kapsamında üniversite öğrencisi beş kişi de tanık olarak dinlendi.

Sahtekârlık, dolandırıcılık, suç geliri aklama

İki saat süren duruşmada, Tahkikat Memuru Ortunç Özbaylı mahkemede toplam 18 kanıt sundu.

Serdal Gündüz “sahtekarlıkla banka ödeme emri”, “suç geliri aklama”, “sahte belge düzenleme ve tedavüle sürme”, “dolandırıcılık” ve “sahtekarlıkla para temini”; Berk Özbek ise “sahte resmi evrak düzenleme”, “sahtekarlıkla para temini” ve “sahtekarlıkla banka evrağı düzenleme” ile suçlandı.

Tahkikat Memuru Özbaylı, okulun muhasebe kaydı çıktıları, e-posta çıktıları, WhatsApp yazışmalarının bulunduğu ekran görüntüleri görselleri ile bazı banka dekontları ve sanıkların kullandığı bilgisayarları da mahkemeye sundu.

Serdal Gündüz ile Berk Özbek’in duruşması bugün kaldığı yerden devam etti. Tahkikat Memuru Özbaylı bugün de mahkemeye 14 yeni belge sundu.

Sanıkların sonraki duruşması 24 Haziran'a ertelendi.

Uysal ailesi hakkında iddialar: Adaya kayıtların silinmesi için özel ekip mi gönderildi?

Kıbrıs medyasında MHP Mersin Milletvekili Levent Uysal’ın eşi Ece Uysal, rektör ve mütevelli heyetinin, kendi sorumluluklarını ve denetim eksikliklerini örtbas etmeye çalıştığı iddia edilmişti.

Levent Uysal’ın üniversitenin yönetimine yakın çevresinden kişileri getirdiği ve Ocak ayından önceki okul kayıtlarını silmek için özel bir teknik ekip oluşturduğu da konuşulanlar arasında.

Kıbrıs Postası köşe yazarlarından Levent Özadam, geçtiğimiz günlerde yazdığı köşe yazısında, Uysal’ın okulun başına tam yetkili olarak getirildiğini ve Mehmet Altuntaş'ın mahkemede tanıklık yaparak okul kayıtlarının silindiğini doğruladığını ifade etti.

Özadam, Altuntaş'ın, talimatın kim tarafından verildiğini ve kayıtları kimin sildiği hakkında bilgi vermediğini belirtti.

4 bine yakın öğrencisi olan üniversitede kayıtların neden yok edildiği henüz bilinmezken, silinen kayıtlar arasında Uysal ve oğlunun da yer aldığı öne sürülüyor.

Özadam yazısında, "Sorumlular ister vekil olsun ister başkaları yapılan sahtekarlıkların hesabını er ya da geç vermek, bedelini ödemek zorundadır. Pek yakında ‘tombik’ lakaplı arkadaşın Türkiye’deki maceralarını da buradan deşifre edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Uysal'ın avukatınınsa "nitelikli dolandırıcılık ve resmi belgede sahtecilik" suçlamasıyla yargılandığı öğrenildi.

Levent Uysal daha önce de Vakıfbank adına sahte belge düzenleyerek İsviçre’den 45 milyon avro kredi çekmeye çalışırken yakalanmasıyla gündem olmuştu.

Yüzlerce kişiye sahte diploma verildi

Peki, Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi'ndeki skandal nasıl gündem olmuştu?

Rüşvet, irtikap, suç gelirini aklamakla suçlanan Yükseköğretim Planlama, Denetleme, Akreditasyon ve Koordinasyon Kurulu (YÖDAK) Başkanı Turgay Avcı ve Mehmet Hasgüler 9 Mart'ta tutuklandı.

Üniversitenin küçük ortağı ve genel sekreteri Serdal Gündüz de, sahte not girişleri yapılarak 600’ü aşkın kişiye sahte diploma verdiğini itiraf etti.

Polis, bakanlık çalışanı, asker, TRT temsilcisi...

Kıbrıs basınında yer alan bilgilere göre, “sahte diploma ve yolsuzluk” soruşturması polis teşkilatına bile sıçradı. Gazimağusa Polis Müdürü Mahmut Barış Sel, başkent Lefkoşa’da çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Sel’in 18 Ocak 2023 tarihinde KSTÜ’nün öğrenci kayıt sistemine girişi olmasına rağmen 11 Eylül 2021’de kaydolmuş gibi gösterildiği, 1 Şubat 2023 tarihinde 9 ders notunun gelişigüzel sisteme girildiği, tez sunmadığı halde sunmuş gibi gösterilip, 19 Haziran 2023’de işletme yüksek lisanstan mezun edildiği belirtildi.

Soruşturmaya ismi karışanlar şöyle:

• KSTÜ Genel Sekreteri ve küçük ortağı Serdal Gündüz (tutuklandı)

• İçişleri Bakanlığı sekreteri Remziye Seven (teminata bağlandı)

• Milletvekili Emrah Yeşilırmak

• Cumhurbaşkanlığı Koruma Birimi’nde görevli polis mensubu

• Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Bakanlık Müdürü Meray Dürüst

• TRT Kuzey Kıbrıs Temsilcisi Sefa Karahasan (tutuklanıp serbest bırakıldı)

• Eski Milli Eğitim Bakanı Kemal Dürüst

• Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı (GKK) mensubu Yarbay Özgür Alp,

• YÖK’ün Kuzey Kıbrıs muadili Yükseköğretim Planlama, Denetleme ve Akreditasyon Kurumu (YÖDAK) Başkanı Prof. Dr. Turgay Avcı ve eski yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Hasgüler (tutuklandılar)

• YÖDAK Genel Sekreteri Derviş Refiker

Diploma Türkiye’de de geçerli

Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi 2016 yılında kuruldu. Diş Hekimliği, Tıp, Sosyal ve Beşeri Bilimler, Sağlık Bilimleri, Eczacılık ve Veteriner Fakültesi’yle eğitim veren üniversite bünyesinde iki ayrı yüksekokul bulunuyor.

Üniversite 2017 yılında Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından akredite edilerek denklik aldı. Yani bu üniversiteden mezun olanların diplomaları Türkiye’de de kabul görüyor.