Rus istihbaratı 'Fransa Ukrayna'ya asker göndermeye hazırlanıyor' dedi, Paris yalanladı

Rusya Dış İstihbarat Servisi Başkanı, Paris'in Ukrayna'ya 2 bine yakın asker göndermeyi planladığını iddia etti. Fransa Savunma Bakanlığı'ndan bu iddiaya yalanlama geldi.

Dış Haberler

Rusya Dış İstihbarat Servisi (SRV) Başkanı Sergey Narışkin, Fransa'nın Ukrayna'ya asker konuşlandırma hazırlığında olduğunu iddia etti.

Narışkin, Paris'in Ukrayna'ya 2 bine yakın asker göndermeyi planladığını öne sürdü.

SVR şefi, dün yaptığı açıklamada, Fransa ordusunun, Ukrayna'da ölen Fransız paralı asker sayısının artıyor olmasından endişe duyduğunu dile getirdi.

Ukrayna'da ölen Fransız paralı asker sayısının "psikolojik eşiği" geçtiğini ve bu durumun Fransa'da protestolara neden olabileceğini ifade eden Narışkin, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un hükümetinin bu bilgiyi gizlemeye çalıştığını söyledi.

Narışkin, hükümetin Ukrayna'ya askeri birlik gönderme planının Fransa ordusunu endişelendirdiğini, çünkü böylesine bir operasyonun yürütülmesinin Rusya'nın haberi olmadan gerçekleşmesinin Fransa ordusunun zor olarak değerlendirdiğini kaydetti.

Narışkin, "Fransız askerler, Rusya Silahlı Kuvvetleri tarafından düzenlenecek saldırıların meşru öncelikli hedefi olmuş olacak" dedi.

Fransa: İddialar doğru değil

Fransa Savunma Bakanlığı'ysa, Rusya'nın "Fransa'nın Ukrayna'ya 2 bin asker göndermeye hazırlandığı" iddiasının doğru olmadığını bildirdi.

AA muhabiri, Fransa Savunma Bakanlığına, Narışkin'in Fransa'nın Ukrayna'ya 2 bin askerden oluşan birlik gönderme hazırlığında olduğu iddiasını sordu.

Bakanlıktan AA muhabirine yapılan yazılı açıklamada, bu iddia yalanlanırken, Narışkin tarafından gündeme getirilen konunun, "Rusya'nın kitlesel çapta dezenformasyon yöntemlerine sistematik olarak başvurduğunu gösterdiği" değerlendirmesine yer verildi.

Açıklamada, "Bu tür manipülasyonlardan kaçınmak için en yüksek dikkate davet ediyoruz" ifadesi kullanıldı.

Fransa Genelkurmay Başkanı 'hazırız' dedi

Fransa Genelkurmay Başkanı Pierre Schill, dün verdiği bir söyleşide, Fransa'nın askeri olarak "en zor görevlere" dahil olmaya hazırlandığını ve tüm uluslararası gelişmelerle yüzleşmeye hazır olduğunu belirtti. Schill, Paris'in 30 gün içinde 20 bin askerden oluşan bir tümenin yanı sıra NATO müttefiklerinden oluşan tümenlerle birlikte 60 bin kişilik bir orduyu bir araya getirebileceğini söyledi.

Putin: Batılı paralı askerler Ukrayna'da çok kayıp veriyor

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, seçim zaferi vesilesiyle yaptığı konuşmada, Fransızların da dahil olduğu Batılı paralı askerlerin çok sayıda kayıp verdiğini ileri sürmüştü. Putin, NATO'nun Ukrayna'ya asker gönderme ihtimalinin "Üçüncü Dünya Savaşı'na doğru bir adım" olacağını ifade etmişti.

Macron, geçtiğimiz ay yaptığı açıklamada, Batılı askerlerin Moskova'ya karşı Kiev'e destek amacıyla gönderilmesi ihtimalini yok sayamayacağını belirtmişti.

Rus yetkililer, Fransız paralı askerlerin halihazırda Ukrayna'da Rusya'ya karşı savaştığını vurguluyordu. Rusya Savunma Bakanlığı, Ocak ayı ortasında yaptığı açıklamada, Fransızların çoğunlukta olduğu 60'tan fazla paralı askerin çatışmalarda öldürüldüğünü bildirmişti.