İzmir'de kamu emekçilerinden Cemil Tugay'a: 'Bize ekmek yoksa size huzur yok'

İzmir'de kamu emekçileri hakları için eylemdeydi. İzmir Büyükşehir Belediyesi emekçileri hem yürüyüş yaptı hem de taleplerini okudu.

Haber Merkezi

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde, kamu emekçilerini temsil eden yetkili sendika Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Hizmetleri Sendikası (Tüm Bel-Sen) ile belediye yönetimi arasındaki toplu sözleşme sürecinin tıkanmasıyla başlayan eylemler, örgütlü dört sendikanın ortak çağrısıyla bugün de devam etti. 

Kültürpark'ta bulunan ve İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ana hizmet binası olarak faaliyet gösteren holler önünde saat 11:00'de bir araya gelen kamu emekçileri, öncelikle, "İzmir Büyükşehir Belediyesi Emekçileri" imzasını taşıyan "Toplu Sözleşme Kazanımlarımızın Gasp Edilmesine İzin Vermeyeceğiz" pankartı arkasında toplandılar. 

Ardından, çalışma arkadaşlarını gerçekleştirdikleri eyleme davet etmek için, hizmet binası içerisinde bir yürüyüş gerçekleştirdiler. Yürüyüş esnasında, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay'ın, eylemlere katılan emekçileri "bir grup" olarak nitelendirmesine duydukları öfkeyi, "Cemil Tugay Baksana, Kaç Kişiyiz Saysana" sloganı ile sık sık dile getirdiler. Eylemde, en çok duyulan diğer sloganlar ise; "İş, Ekmek Yoksa Barış Da Yok", "Bize Ekmek Yoksa Size Huzur Yok" ve "Emekçiyiz, Haklıyız, Kazanacağız" sloganları oldu. 

Hizmet binasının içerisinde yapılan yürüyüşle birlikte kalabalıklaşan ve binin üzerinde bir sayıya ulaşan kamu emekçileri, yürüyüşlerini İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay'ın çalışma ofisinin bulunduğu alana doğru devam ettirdi.

Başkanlık ofisine doğru ellerindeki maaş bordrolarını sallayarak yürüyen emekçiler, başkanlık ofisi önünde, önceki eylemlerde olduğu gibi yine, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay tarafından çağrılmış çevik kuvvet polisi ile karşılaştılar. Kendilerine karşı polis çağıran Tugay'ın tutumu ıslıklar ve yuhalamalar ile protesto edildi. 

Başkanlık ofisi önünde, eylem çağrısında bulunan sendikalar tarafından ortak olarak hazırlanmış basın açıklaması okudu. 

  • Emekçilerin kazanılmış haklarına İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı tarafından el koyulduğu,
  • Eylemlere katılanlar hakkında soruşturma baskısı oluşturulduğu,  
  • Anayasa ve uluslararası sözleşme hükümlerine aykırı bir şekilde sosyal denge tazminatının yarısına el konulduğu, 
  • CHP'nin seçim öncesi ve sonrası açıklama ve uygulamalarının tutarsız olduğu belirtilen basın açıklaması sonrasında, kamu emekçileri, maaş bordrolarını yaktılar ve eylemlerinin haklarını kazanıncaya kadar devam edeceğini bildirdiler. 

İzmir Büyükşehir Belediyesi'ndeki toplu sözleşme sürecinde ne olmuştu?

Yerel seçimlerin hemen ardından başlaması gereken toplu sözleşme süreci, önce İzmir Büyükşehir Belediyesi yöneticilerinin yetkili sendika olan Tüm Bel-Sen'in görüşme taleplerine yanıt vermemesi nedeni ile başlayamamış, kamu emekçileri tarafından gerçekleştirilen eylemler neticesinde, belediye yönetimi ile sendika temsilcileri arasında bir toplantı gerçekleştirilmişti. 

Gerçekleştirilen toplantıda, İzmir Büyükşehir Belediyesi yönetimini temsilen toplantıya katılan İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Barış Karcı, yetkilendirilmediğini belirterek, masadan ayrılmıştı. 

İzmir Büyükşehir Belediyesi yönetiminin bu tutumuna karşı yeniden eylem yapan kamu emekçileri, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay'ın doğrudan yer aldığı bir toplantı çağrısında bulunmuştu. 

Bu gelişme üzerine organize edilen toplantı,  toplantıya eşlik eden kamu emekçilerinin toplantının yapıldığı binanın dışında slogan atması ve İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden işten atılan işçilerin, kamu emekçilerine destek olmak amacıyla toplantının yapıldığı bina önüne gelmesi gerekçe gösterilerek, Cemil Tugay tarafından yarıda kesilmişti. 

Yeniden eyleme geçen kamu emekçileri, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay tarafından net bir toplu sözleşme önerisi yapılmasını talep etmiş, bu talebe Cemil Tugay'ın, sosyal denge tazminatlarında kesinti yapılmasını teklif etmesi ile birlikte, toplu sözleşme görüşmeleri yarıda kalmıştı.