ABD'yle anlaşma yapıldı: Julian Assange serbest bırakıldı

Wikileaks internet sitesinin kurucusu Julian Assange, serbest kalmasını sağlayan bir anlaşmanın parçası olarak ABD'deki savcıların kendisine yönelttiği suçlamaları kabul edecek.

Dış Haberler

Ekim 2010'da ABD'nin Irak ve Afganistan'da işlediği suçları da delillendiren binlerce gizli belgeyi yayımlayan ve 2019 yılından bu yana İngiltere'de hapiste olan WikiLeaks kurucusu Julian Assange için ABD'yle anlaşma yapıldı.

Haberi, Assange'ın 2006 yılında kurduğu WikiLeaks'in sosyal medya hesabı duyurdu.

Avustralya vatandaşı Assange İngiltere'de hapishanede 1901 gün geçirdikten sonra 24 Haziran sabahı Belmarsh hapishanesinden ayrıldı. Londra'daki Yüksek Mahkeme tarafından kefaletle serbest bırakılan Assange burada bir uçağa binerek İngiltere'den ayrıldı. Assange, Avustralya'ya geri döndü.

Eşi Stella Assange da Julian Assange'ın uçağa bindiği görüntüleri paylaştı ve sosyal medya hesabından destekçilerine teşekkür etti.

26 Haziran'da anlaşma sonuçlanacak

ABD'li savcılar Wikileaks'in kurucusunu, Afganistan ve Irak'la ilgili gizli ABD askeri kayıtların ve diplomatik mesajların yayımlanması nedeniyle, çoğu "Casusluk Yasası" kapsamındaki 18 ayrı suçtan yargılamak istiyorlardı.

BBC'nin haberine göre, 52 yaşındaki Assange'ın tek bir suçlamayı kabul edeceği anlaşmanın 26 Haziran Çarşamba günü ABD'ye bağlı Kuzey Mariana Adaları'ndaki bir mahkemede sonuçlanması bekleniyor.

Assange "gizli ABD ulusal savunma belgelerini elde etmek için komplo kurmak ve ifşa etmek suçlarını" itiraf edecek.

62 ay hapis cezasına çarptırılması beklenen Assange'ın anlaşma gereği, İngiltere'de hapishanede kaldığı sürenin karşılığında ABD'de cezaevine girmesi beklenmiyor.

Assange'ın dava süreci

Assange'ın kurduğu WikiLeaks, 28 Ekim 2010'da ABD'nin Irak ve Afganistan'da işlediği suçları da delillendiren 251 bin gizli belgeyi yayımlamıştı.

Assange, Haziran 2012'de sığındığı Ekvador'un Londra Büyükelçiliği'nden 11 Nisan 2019'da çıkarılarak gözaltına alınmış ve "kefaletle serbest bırakılma şartlarını ihlal etmekten" tutuklanarak Londra'daki Belmarsh Hapishanesi'ne konulmuştu.

Mahkeme, 50 hafta hapse mahkum edilen Assange'ın iade talebi çerçevesinde cezasını tamamladıktan sonra da tutuklu kalmasına karar vermişti.

Yüksek Mahkeme, 10 Aralık 2021'de Assange'ın ABD'ye iade edilebileceğine hükmetmişti.

Westminster Sulh Ceza Mahkemesinin 20 Nisan 2022'de iadeye hükmetmesiyle dönemin İçişleri Bakanı Priti Patel, 17 Haziran 2022'de Assange'ın ABD'ye iade edilmesi kararını imzalamıştı.

Assange'ın avukatları da 1 Temmuz 2022'de karara ilişkin Yüksek Mahkemeye itiraz başvurusunda bulunmuştu.